Om os

Historien

Medlemsskab

Bestyrelse
Bodilprisen
   
Nyheder
Nyhedsbrev
   
 
   
   
   

 

Historien

   

 

Ideen

I starten af 70-erne arbejdede en lille initiativgruppe bestående af kunstnerne Helge Engelbrecht, PO Hansen, Ib Agger, Bent Lohmann og Anni Jeppesen på at skabe et fælles værksted for fynske professionelle kunstnere. Et værksted med fælles trykkefaciliteter og inspirerende og udviklende arbejdsfællesskab.

 

Fra ideen opstod og til fuldbyrdelsen af drømmen om et fælles grafisk værksted gik der flere år med hårdt benarbejde, men også med en tro på at det kunne lade sig gøre.
Den 1. februar 1976 blev Fyns Grafiske Værksted indviet i Hans Jensens Stræde 18 i en nyopført bygning, der blev stillet til rådighed af Odense Kommune. Målet var nået.

 

Projektet

Økonomisk blev ideen realiseret med støtte fra Fyns Amt og Odense Kommune. Da daværende kulturminister Niels Mathiassen besøgte det nye værksted, bevilgede han på stående fod 100.000 kr. til køb af en dybtrykspresse.

 

Værkstedets første formand blev Helge Engelbrecht og initiativgruppen blev bestyrelse med repræsentanter fra Amt og Kommune. Ifølge vedtægterne skulle der findes en tilsynsførende, og valget faldt på billedhugger og grafiker Erik Aaløkke og hans kone Bodil Aaløkke. Boligen i nr. 20 blev stillet til deres disposition. Bodil blev som "kaptajn" omdrejningspunktet i mange år, indtil hun besluttede at stoppe i 2001. Hendes indsats igennem 25 år er ganske uvurderlig. Hun stod last og brast når "skuden" var i havsnød og styrede med sikker og kærlig hånd udenom alle farlige skær.

 

Udvidelsen

Medlemsskaren voksede og dermed aktivitetsniveauet. Der var brug for mere plads og en udvidelse stod øverst på bestyrelsens ønskeseddel i mange år. Igen blev der lagt mange fælles og ulønnede kræfter ind i arbejdet og endelig i 1997 kunne arkitekt Ole Kristensen indvi vores nu prisbelønnede byggeri. 120m2 i to etager blev lagt til det det gamle værksted. Den nye bygning gav os mulighed for at indrette "Grafikken" og dermed få et ansigt mod gaden. I dag er der hver måned skiftende udstillinger af værkstedets medlemmer eller udstillere fra andre grafiske værksteder rundt om i verden, som vi samarbejder med.

 

I dag

Fyns Grafiske Værksted har vokset sig stort og stærkt. Vores medlemstal er på 300 professionelt arbejdende kunstnere fra 20 nationer. Vi har store udenlandske udstillinger, små interne udstillinger, rundvisninger og foredrag og lægger vægt på synlighed og samarbejde. Vi har et permanent udstillingsudvalg, der kontinuerligt arbejder med at udbygge netværket.

 

Men grundideen, som blev lagt for over 30 år siden, er intakt. Ånden i værkstedet er bevaret, der er ingen forskal på høj og lav og nye og mindre drevne medlemmer bliver hjulpet af de mere garvede kunstnere. Sådan kan man inspirere hinanden og flytte grænser for brugen af de grafiske teknikker.

 

Kontakt

Fra Grafikken foregår al kontakt mellem interesserede kunder og værkstedets medlemmer. Vi formidler kontakten, arrangerer udstillinger og udsmykninger og sælger af det meget store og varierede udbud af originalgrafik. Grafik i enhver størrelse, oplag og prisklasse.
Er der behov for et lille stykke grafik i stedet for blomster, en uforglemmelig souvenir eller en større udsmykning i nyindrettede lokaler? Så er Grafikken stedet og her finder man vores daglige leder Lene Leveau, som er idé-hjælper og kunstformidler. På hjemmesiden vises noget af den kunst, man finder i mapper og skuffer.

 

Værkstederne

Grafikken er husets kommando rum og herfra er der adgang til værkstedets presser. Vi har tre store og små presser til plantryk, en mastodont til stentryk og en nydelig lille presse til højtryk. Der er arbejdsborde, slibe-rum, farver, værktøj m.m. og alle faciliteter står til kunstnernes rådighed for et årligt medlemsgebyr.

 

 

 

< Om os

 

 

Placering af pladen

Aziz

 

 

 

 

 

 

 

Bodil Aalykke

Bodil Aalykke

 

 

 

 

 

 

 

Anja trykker

Anja Percival

 

 

 

 

 

 

 

Viggo Forting checker

Viggo Forting